AC gewrichtsslijtage (acromioclaviculaire artrose)

AC artrose in het kort

 • Het AC gewricht is de verbinding tussen het ‘schouderdak’-bot  en het sleutelbeen.
 • Symptomen zijn onder andere pijn boven op de schouder, vooral tijdens heffen boven de macht.
 • Mensen met een fysiek beroep lopen meer risico op AC gewrichtsslijtage.
 • De diagnose wordt gesteld op basis van klachten, lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto.
 • Het versleten AC gewricht kan niet-operatief of operatief worden behandeld.
Wat is AC artrose?

Het AC gewricht is de connectie tussen het ‘schouderdak’-bot  en het sleutelbeen. AC is de afkorting voor acromioclaviculaire. Het is een heel ander gewricht dan het grote kop-kom-gewricht van de schouder. Bij AC artrose is het kraakbeen op de uiteindes van schouderdak-bot en het sleutelbeen versleten. Hierdoor kunnen de uiteindes van deze botten wat extra bot vormen. 

Wat zijn de symptomen?
 • Pijn boven op de schouder, met name tijdens heffen boven de macht.
 • Een harde zwelling bovenop de schouder (door vocht of extra bot in het gewricht).
Waardoor ontstaat AC artrose?

De slijtage van het kraakbeen in het AC gewricht ontstaat doorgaans door het langdurig herhaald boven de macht heffen van de arm. Dus bijvoorbeeld bij mensen met een fysiek beroep, zoals installateur of kapper. Ook mensen die voorheen een letsel van sleutelbeen of AC gewricht hebben gehad, hebben meer kans op AC gewrichtsslijtage.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten (zie ‘wat zijn de symptomen?’), het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. In sommige gevallen kan een aanvullende echo of MRI-scan nuttig zijn. 

Behandeling van AC artrose

Een versleten AC gewricht herstelt niet uit zichzelf, maar de klachten kunnen wel spontaan verbeteren in de loop van de tijd. De behandeling begint altijd met pijnstillers. We adviseren om bewegingen die de klachten uitlokken te vermijden, voor zover mogelijk. Als dit onvoldoende helpt, kan een injectie met pijnstillers en corticosteroïden in het AC gewricht worden gegeven. Dit heeft meestal een tijdelijk effect (enkele weken tot maanden).

Kijkoperatie

Mochten de klachten ondanks bovengenoemde maatregelen aanhouden, dan kan de orthopedisch chirurg via een kijkoperatie (artroscopie) de uiteindes van het bot van sleutelbeen en schouderdak wegslijpen. Op deze manier is er geen contact meer tussen de twee botten en is er geen pijnlijke wrijving van het ene bot op het andere meer aanwezig. Deze operatie heeft geen nadelige gevolgen. Na de operatie is er aan de buitenkant niet te zien dat er een stukje bot is weggehaald. Het voordeel om dit via een kijkoperatie te doen, is dat alle onderdelen van de schouder (kraakbeen, pezen, slijmbeurs) kunnen worden bekeken en zo nodig worden behandeld. U krijgt twee of drie sneetjes, die met oplosbare hechtingen worden gehecht. De hechtingen hoeven dus niet nadien nog te worden verwijderd.

Operatie met incisie

In sommige gevallen heeft het de voorkeur om het uiteinde van het sleutelbeen niet via een kijkoperatie maar via een incisie (snee) te verwijderen. Na de operatie wordt u wakker met de arm in een mitella. Deze mitella is puur ter comfort, want u mag de arm wel volledig bewegen. We adviseren om de eerste twee weken de schouder nog niet boven u macht te heffen, om het behandelde AC gewricht wat rust te geven.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.