Artrose elleboog
(elleboogslijtage)

Artrose elleboog in het kort

 • Als het kraakbeen van de botten in de elleboog zijn afgesleten, noemen we dit artrose van de elleboog.
 • Pijn, een stijf gevoel en mindere beweeglijkheid van de elleboog zijn symptomen.
 • De slijtage kan onder andere ontstaan door overbelasting.
 • De diagnose wordt gesteld met anamnese, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s.
 • De behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid klachten en de last die u daarvan ondervindt.
Wat is elleboog artrose?

De elleboog is het gewricht tussen de botten van bovenarm (het bovenarmbeen) en onderarm (de ellepijp en het spaakbeen). De botten zijn bedekt met kraakbeen. Wanneer dit kraakbeen is afgesleten, dan is er sprake van artrose.

Wat zijn de symptomen?
 • Pijn in de elleboog.
 • Stijf gevoel in de elleboog.
 • Verminderde beweeglijkheid van de elleboog.
Waardoor ontstaat deze elleboogslijtage?

Het kraakbeen van de elleboog kan slijten door overbelasting, bijvoorbeeld door werkzaamheden of doordat er een verkeerde belasting van de botten is door een elleboogbreuk in het verleden. Ook kan reumatoïode artritis het kraakbeen aantasten, met artrose als gevolg. Door de slijtage van het kraakbeen ontstaat er extra botgroei, ook wel osteofyten. Door de overgroei van bot wordt de beweeglijkheid van de elleboog echter minder, omdat de botten tijdens bewegen sneller met elkaar in contact komen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artrose van de elleboog wordt vastgesteld met anamnese, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. In sommige gevallen is een CT-scan nuttig.  

Behandeling van artrose van de elleboog

De behandeling is met name afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en ook van het type klachten.

Als pijn het voornaamste probleem is, dan zijn pijnstillers de eerste keuze in de behandeling. Dit kan eventueel worden aangevuld met een pijnstillende en irritatie-remmende injectie in het ellebooggewricht. Als laatste stap in de behandeling kan een totale elleboogprothese worden geplaatst. De versleten uiteinden van de botten worden dan verwijderd. Vervolgens worden de uiteindes van het kunstgewricht in de holtes van het bovenarmbot en de ellepijp geplaatst.

Als u een beperkte beweeglijkheid ervaart, kan met fysiotherapie de beweeglijkheid zoveel mogelijk worden vergroot. Als er een hinderlijke bewegingsbeperking blijft bestaan, kan in bepaalde gevallen met een kijkoperatie (artroscopie) van de elleboog of met een operatie met een incisie de botovergroei worden verwijderd. Na de operatie gaat u door met de fysiotherapie om de toegenomen beweeglijkheid te behouden. Als laatste stap in de behandeling kan een totale elleboogprothese worden geplaatst.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.