Gescheurde bicepspees in de elleboog (distale bicepspees ruptuur)

Gescheurde bicepspees in het kort

 • De bicepspees in de elleboog kan afscheuren van het bot door een plotse beweging.
 • Symptomen kunnen onder andere pijn aan de voorkant van de elleboog, krachtverlies in de hand en soms een zwelling boven de elleboog zijn.
 • Meestal was de pees al van slechte kwaliteit, bijvoorbeeld door langdurige overbelasting of roken.
 • De diagnose wordt gesteld op basis van uw klachten, lichamelijk onderzoek en een MRI-scan.
 • De behandeling kan niet-operatief of operatief zijn, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Wat is een gescheurde bicepspees?

De biceps is één van de spieren in de bovenarm die zorgt voor buigen van de elleboog en voor opendraaien van de hand. Denk aan de handpalm naar boven richten, bijvoorbeeld tijdens het indraaien van een schroef met een schroevendraaier. De pees hecht aan op het spaakbeen. Dat is één van de drie botten van de elleboog. Hogerop hecht de bicepsspier met twee pezen aan in en rond het schoudergewricht. De bicepspees in de elleboog kan afscheuren van het bot door een plotse beweging waarbij de pees te veel wordt belast. Dit geneest nooit uit zichzelf. De pees kan ook deels afscheuren.

Wat zijn de symptomen?
 • Pijn aan de voorzijde van elleboog (bij een complete afscheuring verdwijnt de pijn na enkele dagen tot weken).
 • Soms wordt er een knap gevoeld tijdens het afscheuren.
 • Krachtsverlies tijdens buigen van de elleboog en opendraaien van de hand.
 • Soms is er een zwelling in de bicepsspier net boven de elleboog zichtbaar, omdat deze zich enigszins terugtrekt.
Waardoor ontstaat een gescheurde bicepspees?

Een gescheurde bicepspees ontstaat meestal bij mensen van middelbare leeftijd. Vaak is de oorzaak een onverwachte, hoge belasting van de pees. Bijvoorbeeld als er snel een zwaar voorwerp wordt opgevangen. Meestal was de pees vooraf al van een slechte kwaliteit. Dit maakt de pees namelijk meer vatbaar voor scheuren. De slechte peeskwaliteit kan komen door:

 • Langdurige overbelasting;
 • Roken;
 • En/of juist te weinig lichamelijke activiteit.


Als een volledig afgescheurde pees niet wordt behandeld, trekt de pees zich langzaam verder omhoog terug. De buigkracht van de elleboog blijft vaak toch goed, omdat andere spieren rond de elleboog ook zorgen voor buiging. Het met kracht opendraaien van de hand blijft vaak wel wat zwakker en dat kan problemen geven bij bijvoorbeeld opendraaien van potjes en indraaien van een schroef met een schroevendraaier.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten (zie ‘wat zijn de symptomen?’), lichamelijk onderzoek en een echografie. In sommige gevallen, zoals bij een gedeeltelijke afscheuring, kan een aanvullende MRI-scan nuttig zijn.

Behandeling van gescheurde bicepspees

Niet-operatieve behandeling

Een behandeling zonder operatie kan worden overwogen als er weinig kracht in de elleboog nodig is in de toekomst. Er wordt gestart met pijnstillers (zoals ibuprofen) en als de pijn verdwenen is, begint een fysiotherapieprogramma om de overige spieren in de elleboog te versterken. Na het behandeltraject kunt u een pijnvrije bewegelijkheid van de elleboog verwachten, met wat minder kracht in buigen en (met name) in het opendraaien van de handpalm.

Operatieve behandeling

Een behandeling met operatie houdt in dat de afgescheurde pees weer wordt vastgezet op het bot van de elleboog. Er wordt een incisie gemaakt van twee tot drie centimeter aan de voorkant van de elleboog. De pees wordt ingehecht met een sterkte hechtdraad en met een metalen plaatje in het bot van de elleboog geklemd. Bij een chronische scheur kan het zijn dat de pees dermate ver is teruggetrokken dat het nodig is om een stuk donorpees te gebruiken. Na de operatie mag u gedurende zes weken geen kracht gebruiken tijdens het buigen van de elleboog. Na deze periode begint u met de opbouw van de belastbaarheid. Pas na drie maanden is volledig belasten toegestaan. Het volledige herstel duurt drie tot zes maanden.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.