Hallux valgus

Hallux valgus in het kort

 • Hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen.
 • Symptomen kunnen een pijnlijke rode bult (bunion) en/of een afwijkende stand van de grote teen zijn.
 • Erfelijkheid en afwijkingen in de middenvoet kunnen mogelijke oorzaken zijn.
 • Met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s wordt de diagnose gesteld.
 • Het is goed te behandelen zonder operatie. Een operatie is soms wel nodig.
Wat is hallux valgus?

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen en komt veelvuldig voor. Naar schatting heeft 1 op de 3 mensen een vorm van deze aandoening. Deze standsafwijking van de grote teen kan pijnklachten geven.

Wat zijn de symptomen?
 • Een pijnlijke rode bult aan de basis van de grote teen. Dit heet ook wel een bunion.
 • Een grote teen met afwijkende stand.
Waardoor ontstaat de standsafwijking van de grote teen?

De precieze reden is onbekend. Er zijn wel meerdere factoren bekend die bijdragen aan het ontstaan van een hallux valgus. Dit zijn erfelijkheid, een korte grote teen, een platvoet of andere afwijkingen in de middenvoet en neurologische en/of reumatische aandoeningen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt door uw orthopedisch chirurg op de polikliniek gesteld bij het lichamelijk onderzoek. Daarnaast worden er altijd aanvullende röntgenfoto’s gemaakt van de voet en enkel.

De behandeling

Hallux valgus is goed te behandelen zonder operatie (conservatief). De basis van elke behandeling is een goed schoenadvies. Ook zijn er vele verschillende spalken te verkrijgen bij de verschillende orthopedische winkels.

Als het conservatieve traject niet helpt, kan er voor een operatie gekozen worden. Er zijn verschillende operatietechnieken. Bij de meeste technieken zaagt de orthopedisch chirurg het eerste middenvoetsbeentje door om het daarna te verschuiven. Of de orthopedisch chirurg zet het teengewricht in een rechtere stand vast. Welke techniek of combinatie van technieken voor u het beste is, bespreekt uw behandelaar met u. De keuze is afhankelijk van de ernst van de hallux valgus en de vorm van uw hele voet. De Chevron-, Scarf-, Akin– of Lapidus-techniek en MTP I-artrodese zijn namen van de verschillende operaties.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.