MCL (binnenband knie)

Wat is MCL-letsel aan de knie?

Uw binnenband – ook wel bekend als het mediale collaterale ligament (MCL) – is een van de vier belangrijke banden (ligamenten) van uw knie. De MCL ligt aan de binnenkant van uw kniegewricht en verbindt uw dijbeen met uw scheenbeen. Samen met de andere ligamenten in uw knie verzorgen de ligamenten stabiliteit van uw knie.

De MCL is de meest aangedane knieband bij letsels van de knie en ontstaat doordat het onderbeen naar buiten wordt geduwd ten opzichte van het bovenbeen. Tijdens deze beweging kan enkel het MCL beschadigd raken. We spreken dan van een geïsoleerd letsel. Vaak gaat het samen met een ruptuur van de voorste kruisband en de binnenmeniscus die direct is verbonden met het MCL.


Wat zijn de symptomen?

  • Pijn aan de binnenkant van uw knie.
  • Een blauwe plek of bloeduitstorting aan de binnenkant van uw knie.
  • Bij begeleidend letsel van de voorste kruisband of binnenmeniscus is er vaak zwelling van de knie.
  • Instabiliteit.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat een beschadiging aan binnenband knie?

Het MCL raakt vaak beschadigd bij sporters doordat het onderbeen naar buiten buigt ten opzichte van het bovenbeen. Deze beweging wordt vaak gezien bij tackles, slidings en snelle kap- en draaibewegingen van de knie. Hierdoor kan de binnenband overrekken of scheuren.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld tijdens het lichamelijk onderzoek. In de meeste gevallen wordt er nog aanvullend onderzoek verricht door middel van röntgenfoto’s en een MRI-scan.

Behandeling van MCL-letsel

De behandeling hangt af van de graad van het letsel, die wordt bepaald door de bevindingen tijdens lichamelijk onderzoek. Het merendeel van de MCL-beschadigingen kan zonder operatie genezen.

Het is belangrijk om vroeg de diagnose te stellen. Als de diagnose binnen 2 weken na het ongeval wordt vastgesteld en er wordt begonnen met het behandelen met een brace, heeft onderzoek laten zien dat de graad II en III letsels van uw binnenband weer volledig kunnen genezen. Als er na 2 weken wordt begonnen met de bracebehandeling zijn deze resultaten minder succesvol. De speciale scharnierbrace die wij voorschrijven, moet u gedurende 6 weken 24 uur per dag dragen. Na 6 weken wordt de knie opnieuw onderzocht om er zeker van te zijn dat de binnenband voldoende is genezen voordat u weer gaat sporten.

Operatieve behandeling
Een operatie van het MCL is alleen noodzakelijk als er instabiliteit van uw binnenband blijft bestaan na de bracebehandeling. Er zijn verschillende operatieve technieken beschikbaar. Zo kan bij acute letsels de binnenband worden gehecht of gerepareerd. Bij chronische instabiliteit is dit niet mogelijk en wordt er gebruikgemaakt van uw eigen pezen of een synthetische band om het MCL te reconstrueren. Welk type operatie er uiteindelijk uitgevoerd wordt, is maatwerk en afhankelijk van de andere letsels in de knie, de voorkeur van de chirurg en natuurlijk van u zelf.

Revalidatie na de operatie duurt vaak 9 tot 12 maanden onder begeleiding van een fysiotherapeut. De revalidatie is erop gericht de kracht te verbeteren in het geopereerde been en de beweeglijkheid van de geopereerde knie te herstellen.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief