Peesscheur schouder

Peesscheur schouder in het kort

 • De pezen zorgen ervoor dat u de schouder kunt bewegen.
 • Eén of meerdere van de rotator cuff pezen kunnen van het bot afscheuren, bijvoorbeeld door een ongeval.
 • Niet iedereen ervaart dezelfde klachten. De één heeft pijn, de ander kan bijvoorbeeld de arm niet goed heffen.
 • De scheur kan worden behandeld met een niet-operatieve aanpak of een operatie.
Wat is een peesscheur?

De pezen van meerdere schouderspieren hechten aan op de rand van de schouderkop. Deze pezen worden gezamenlijk de ‘rotator cuff’ genoemd. De pezen zorgen ervoor dat u de schouder kunt bewegen. Ook zorgen ze dat de schouderkop stevig in de maar kleine kom van de schouder wordt gehouden.

Wat zijn de symptomen?

Niet iedereen heeft evenveel klachten van een peesscheur (rotator cuff ruptuur). De één heeft pijn, de ander ervaart zwakte. Eventuele symptomen kunnen zijn:

 • Pijn, meestal diep in de schouder of in de bovenarm.
 • Arm niet goed kunnen heffen.
 • Hand niet naar het hoofd kunnen tillen.
Hoe ontstaat een peesscheur aan de schouder?

Eén of meerdere van de rotator cuff pezen kunnen van het bot afscheuren. Dit kan komen door een ongeval (bijvoorbeeld een val op de schouder). Maar een scheur kan ook optreden zonder ongeval. Bijvoorbeeld als een pees al verzwakt was door veroudering. De pees scheurt dan af tijdens normaal gebruik of tijdens overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke bovenhandse activiteit. Een dergelijke scheur wordt ook wel een ‘slijtagescheur’ genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gelet op de beweeglijkheid van de schouder en op de kracht van de verschillende spieren en pezen rond de schouder. Daarnaast zijn er verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk:

 • Meestal wordt er een röntgenfoto van de schouder gemaakt. Hierop zijn geen pezen zichtbaar. De foto is bedoeld om afwijkingen aan de botten, zoals gewrichtsslijtage, uit te sluiten.
 • Met een echografie worden de pezen van de schouder goed in beeld gebracht met behulp van niet-hoorbare geluidsgolven. Voordeel van deze techniek is dat er ook bewegende beelden kunnen worden gemaakt en dat er zo nodig snel kan worden vergeleken met de andere schouder.
 • Een MRI-scan beeldt alle structuren van de schouder in één keer af. Eventueel kan met een injectie contrastvloeistof in de schouder worden gespoten, om bepaalde structuren nóg gedetailleerder in beeld te kunnen brengen. Een MRI-scan is lang niet altijd nodig om de juiste diagnose te stellen. Als er wordt gekozen voor een operatie, is een MRI wel nodig om in te schatten of de pees wel gerepareerd kan worden.
Behandeling van een rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur geneest nooit vanzelf. Niet alle peesscheuren kunnen en hoeven geopereerd te worden. Vaak wordt er een goed resultaat met niet-operatieve behandeling behaald. Daarom wordt, als er nog geen behandeling is geweest, vaak hiermee gestart. Een absolute uitzondering hierop is een rotator cuff ruptuur die is ontstaan door een val of ander trauma bij relatief jonge mensen. De pees dient dan, het liefst binnen 2 weken, te worden hersteld met een operatie. Hieronder vindt u een uitleg van de verschillende behandelopties.

Niet-operatieve behandeling

Een behandeling zonder operatie bestaat uit pijnstilling, fysiotherapie en/of een injectie. Het voordeel is dat er geen operatie met bijbehorende complicatiekans en hersteltijd nodig is. Bovendien kan er, bij een onvoldoende behandelresultaat, alsnog een operatie worden verricht. Een kanttekening is dat na verloop van tijd de gescheurde pees zich steeds verder terugtrekt. Daardoor kan de pees op een later tijdstip mogelijk moeilijker of niet meer te repareren zijn met een operatie.
Bij ‘slijtagescheuren’ (zonder trauma) is het desondanks veilig om enkele maanden een niet-operatieve behandeling te volgen. De componenten van deze behandeling zijn:

 • Pijnstilling. Doe dit altijd op advies van uw orthopedisch specialist.
 • Fysiotherapie. Door specifieke training van de schouderspieren die nog wel functioneren, kan als de functie van de gescheurde pees worden overgenomen. De peesscheur heelt er niet van, maar de klachten kunnen wel sterk verminderen omdat het schoudergewricht als geheel weer op een goede manier wordt gebruikt.
 • Injectie. De orthopedisch chirurg kan als aanvulling op bovenstaande nog een injectie met een corticosteroïd en verdovingsmiddel rond de gescheurde pees geven. Hierdoor wordt de irritatiereactie rond de pees geremd en heeft u tijdelijk minder pijn. De injectie werkt vaak enkele weken tot maanden: dit varieert. Soms werkt de injectie geheel niet of komen de klachten juist nooit meer terug. Nadeel van een injectie is dat de peeskwaliteit er verder door achteruitgaat.


Operatieve behandeling met kijkoperatie

Bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling kan er een operatie worden overwogen. De pees wordt weer op het bot van het bovenarmbeen vastgehecht met een soort botpluggen (botankers) en hechtdraden. Dit gebeurt met een kijkoperatie (artroscopie). U krijgt altijd een algehele narcose. Vaak wordt dit gecombineerd met een verdoving van de arm (zenuwblok). De operatie duurt vaak ruim een uur.

Tijdens de operatie wordt via meerdere kleine sneetjes de peesscheur bekeken en wordt er beoordeeld of de pees te repareren is. Vervolgens worden er één of meer botankers geplaatst en wordt de pees hierop vastgehecht. Op die manier kan de pees, in de 3 maanden na de operatie, langzaam maar stevig vastgroeien op het bot. Vaak wordt de lange bicepspees, die door de schouder heen loopt, ook losgemaakt van de plaats waar hij in de schouder aanhecht. Eventueel kan deze pees op een andere plaats in het bovenarmbeen weer worden vastgezet. Aangezien de lange bicepspees geen echte functie heeft in de schouder of bovenarm, heeft het losmaken van deze pees geen nadelige gevolgen voor de functie van uw arm. Het kan echter wel schouderpijn verminderen en dat is de reden dat dit vaak wordt gedaan tijdens een cuff repair. Uw orthopedisch specialist van Medische Kliniek Velsen spreekt de mogelijkheden en eventuele complicaties met u door.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.