Schouderprothese
(nieuwe schouder)

Schouderprothese in het kort

 • Een schouderprothese wordt ook wel een kunstschouder of nieuwe schouder genoemd.
 • Schouderartrose kan de aanleiding zijn voor de nieuwe schouder.
 • Symptomen bestaan onder meer uit pijn in de schouder of bovenarm en een stijf gevoel in de schouder.
 • De diagnose wordt gesteld met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s.
 • Afhankelijk van de aard en ernst van de klachten wordt er gekozen voor een niet-operatieve behandeling of plaatsing van een nieuwe schouder.
Wat is een schouderprothese?

Een schouderprothese is een ander woord voor een kunstschouder of ‘nieuwe schouder’. Er bestaan 2 soorten nieuwe schouders: een anatomische en een omgekeerde (reversed) schouderprothese.

 • Een klassieke (anatomische) schouderprothese kan nodig zijn als u schouderartrose heeft. Schouderartrose is slijtage aan uw schoudergewricht. Uiteindelijk leidt schouderartrose tot de aantasting van het kraakbeen van het schoudergewricht. Deze aantasting kan erg pijnlijk zijn.
 • Een omgekeerde schouderprothese kan nodig zijn als de pezen van de schouder onherstelbaar gescheurd zijn, mogelijk in combinatie met artrose.
Wat zijn de symptomen?
 • Pijn in de schouder of bovenarm. De pijn wordt erger bij gebruik van de schouder en kan ook ‘s nachts aanwezig zijn.
 • Stijf gevoel in de schouder met verminderde beweeglijkheid.
 • In uw dagelijks leven kan dit leiden tot beperkingen in de persoonlijke hygiëne, het heffen van de arm of het tillen van een boodschappentas.
Waardoor ontstaat artrose van de schouder?

Het kraakbeen van de schouder kan slijten door langdurige overbelasting, bijvoorbeeld door werkzaamheden of doordat er een verkeerde belasting van de botten is door een schouderbreuk in het verleden. Ook kan reumatoïode artritis kan het kraakbeen aantasten, met artrose als gevolg.
Door de slijtage van het kraakbeen ontstaat er extra botgroei, ook wel osteofyten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis worden besproken en er wordt lichamelijk onderzoek verricht. Röntgenfoto’s zijn nodig om te bepalen in welke mate het kraakbeen beschadigd is en om een mogelijke oorzaak vast te stellen. In de meeste gevallen zijn deze stappen voldoende om de diagnose ‘schouderartrose’ te stellen. Als er wordt nagedacht over een operatieve behandeling, is aanvullend onderzoek door middel van een echo, CT-scan of MRI-scan vaak noodzakelijk.

Behandeling van artrose van de schouder

Niet-operatieve behandeling

De behandeling is met name afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en ook van het type klachten.
Als er weinig klachten zijn, zijn pijnstillers en aanpassing van de activiteiten vaak voldoende. Een volgende behandelstap kan een injectie met pijnstillers en corticosteroïden in het schoudergewricht zijn.

Operatieve behandeling: nieuwe schouder

Mocht dit uw klachten onvoldoende verminderen, dan kan een nieuwe schouder de volgende behandelstap zijn. Als de pezen rond de schouder nog goed zijn (dit blijkt onder andere uit een echo of MRI-scan), dan is een anatomische schouderprothese een passende behandeling. Hierbij wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop en de kom door een plastic kom.

Als de pezen rond de schouder van onvoldoende kwaliteit zijn, dan is een omgekeerde (reversed) schouderprothese vaak een betere optie. Hierbij wordt de kop vervangen door een metalen kom en de kom door een metalen kop: vandaar de term ‘omgekeerd’. Door deze constructie komt de monnikskapspier rond de schouder meer onder spanning te staan, waardoor deze spier de schouder vaak goed kan laten bewegen.

Na de operatie draagt u gedurende 6 weken een schouder-immobilizer (een soort mitella), dag en nacht. Die is bedoeld om de pezen rond de schouder rust te geven zodat ze goed kunnen genezen. Voor het totale herstel na een nieuwe schouder wordt 9 tot 12 maanden gerekend.

Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

 • Korte wachtlijsten
 • Uit de basisverzekering vergoed
 • Meerdere disciplines onder één dak
 • Persoonlijk contact met één medisch specialist

Vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord om toe te lichten wat onze kliniek voor u kan betekenen.