Schouderprothese (nieuwe schouder)

Wat is een schouderprothese?

Een schouderprothese is een ander woord voor een kunstschouder of ‘nieuwe schouder’. Er bestaan 2 soorten nieuwe schouders: een anatomische en een omgekeerde (reversed) schouderprothese.

  • Een klassieke (anatomische) schouderprothese kan nodig zijn als u schouderartrose heeft. Schouderartrose is slijtage aan uw schoudergewricht. Uiteindelijk leidt schouderartrose tot de aantasting van het kraakbeen van het schoudergewricht. Deze aantasting kan erg pijnlijk zijn.
  • Een omgekeerde schouderprothese (reversed schouderprothese) kan nodig zijn als de pezen van de schouder onherstelbaar gescheurd zijn, mogelijk in combinatie met artrose.


Wat zijn de symptomen?

  • Pijn in de schouder of bovenarm. De pijn wordt erger bij gebruik van de schouder en kan ook ‘s nachts aanwezig zijn.
  • Stijf gevoel in de schouder met verminderde beweeglijkheid.
  • In uw dagelijks leven kan dit leiden tot beperkingen in de persoonlijke hygiëne, het heffen van de arm of het tillen van een boodschappentas.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat artrose van de schouder?

Het kraakbeen van de schouder kan slijten door langdurige overbelasting, bijvoorbeeld door werkzaamheden of doordat er een verkeerde belasting van de botten is door een schouderbreuk in het verleden. Ook kan reumatoïode artritis kan het kraakbeen aantasten, met artrose als gevolg. Door de slijtage van het kraakbeen ontstaat er extra botgroei, ook wel osteofyten.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Uw klachtenpatroon en ziektegeschiedenis worden besproken en er wordt lichamelijk onderzoek verricht. Röntgenfoto’s zijn nodig om te bepalen in welke mate het kraakbeen beschadigd is en om een mogelijke oorzaak vast te stellen. In de meeste gevallen zijn deze stappen voldoende om de diagnose ‘schouderartrose’ te stellen. Als er wordt nagedacht over een operatieve behandeling, is aanvullend onderzoek door middel van een echo, CT-scan of MRI-scan vaak noodzakelijk.

Behandeling van artrose van de schouder

Niet-operatieve behandeling
De behandeling is met name afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en ook van het type klachten. Als er weinig klachten zijn, zijn pijnstillers en aanpassing van de activiteiten vaak voldoende. Een volgende behandelstap kan een injectie met pijnstillers en corticosteroïden in het schoudergewricht zijn.

Operatieve behandeling: nieuwe schouder (schouderprothese)
Mocht dit uw klachten onvoldoende verminderen, dan kan een nieuwe schouder de volgende behandelstap zijn. Als de pezen rond de schouder nog goed zijn (dit blijkt onder andere uit een echo of MRI-scan), dan is een anatomische schouderprothese een passende behandeling. Hierbij wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop en de kom door een plastic kom.

Als de pezen rond de schouder van onvoldoende kwaliteit zijn, dan is een omgekeerde (reversed) schouderprothese vaak een betere optie. Hierbij wordt de kop vervangen door een metalen kom en de kom door een metalen kop: vandaar de term ‘omgekeerd’. Door deze constructie komt de monnikskapspier rond de schouder meer onder spanning te staan, waardoor deze spier de schouder vaak goed kan laten bewegen.

Na de operatie draagt u gedurende 6 weken een schouder-immobilizer (een soort mitella), dag en nacht. Die is bedoeld om de pezen rond de schouder rust te geven zodat ze goed kunnen genezen. Voor het totale herstel na een nieuwe schouder wordt 9 tot 12 maanden gerekend.

Begeleiding voor en na uw behandeling via onze app

Om u zo goed mogelijk te begeleiden voor én na uw behandeling, bieden wij uw de gratis Caro app aan. De app voorziet u al tijden voor uw behandeling van nuttige informatie en 'coacht' u na de operatie in bijvoorbeeld de revalidatie en het afbouwen van pijnmedicatie. De app kunt u hieronder downloaden.  De te gebruiken zorgcode is mkvelsen. 

Caro app

Caro app – App Store (Apple)  

Caro app – Google Play Store (Android)


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Hoe lang mag ik niet autorijden en fietsen na een schouderprothese?

    U mag gedurende 6 weken na het plaatsen van de schouderprothese niet autorijden of fietsen. 

  • Mag ik op mijn geopereerde schouder slapen?

    De eerste 3 maanden is het niet toegestaan om op de geopereerde schouder te slapen. Dit om een luxatie (ontwrichting) te voorkomen. 

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

  • Wanneer ben ik toe aan een totale schouderprothese?

    Er is geen specifiek moment wanneer u toe bent aan een totale schouderprothese. Dat verschilt per persoon. De belangrijkste reden om een schouderprothese te plaatsen is pijn. Daarnaast moet zijn gebleken dat niet-operatieve therapieën zoals fysiotherapie, ontstekingsremmers en injecties geen effect hebben.


  • Wat voor type verdoving wordt er gebruikt?

    Vlak voor de operatie krijgt u een zenuwblokkade van de schouder en arm. Dit doet de anesthesioloog door een verdovende injectie rond de zenuwen vlakbij de schouder te zetten. Daarnaast krijgt u narcose tijdens de operatie. Het effect van de zenuwblokkade houdt ongeveer 24 uur aan. U wordt dus na de operatie wakker met een ‘dood’ aanvoelende arm, de arm zit dan in een mitella.

     

  • Hoe lang duurt de operatie?

    De operatie duurt ongeveer 2 uur. De huid wordt met oplosbare hechtingen gehecht.

     

  • Hoe lang duurt de opname?

    De meeste mensen blijven 1 nacht in de kliniek. De dag na de operatie wordt er een röntgenfoto gemaakt en wordt u gezien door een fysiotherapeut. Aan het einde van de ochtend kunt u meestal met ontslag.

  • Hoe lang gaat een schouderprothese mee?

    Schouderprotheses gaan gemiddeld gesproken lang mee. Na 10 jaar zal een klein deel (4%) van de patiënten een nieuwe operatie nodig hebben.

  • Wat zijn de resultaten van een schouderprothese en wat zijn de mogelijk complicaties?

    De meeste patiënten zijn erg tevreden met een schouderprothese.
    Zoals bij elke operatie, is er ook na een schouderprothese kans op complicaties. Zo kan de schouderprothese uit de kom gaan (kans van 1-3%), kan 1 van de onderdelen van de prothese in de loop van de tijd loslaten van het bot (kans van 1-4%) en kan er een infectie optreden (kans van 1%). Ook kan er zenuwschade optreden (minder dan 1%).

     

  • Hoe ziet de revalidatie eruit?

    Bij ontslag krijgt u een verwijzing met een revalidatieprotocol voor de fysiotherapeut mee.
    De eerste 6 weken blijft de onderarm tegen het lichaam aan in een soort mitella. Dit is nodig om een pees, die tijdens de operatie wordt doorgenomen en weer wordt gehecht, vast te laten groeien. Tijdens deze eerste 6 weken is het wel belangrijk dat u al een fysiotherapeut heeft om de bewegingen die wél zijn toegestaan, goed mee te oefenen. Dit voorkomt stijfheid in de arm.
    De totale revalidatie duurt 12 maanden.

  • Wanneer moet ik op controle komen?

    De eerste controle is 2 weken na de operatie. Tijdens dit bezoek worden de hechtingen ook verwijderd.

  • Wat is de wachttijd voor een schouderprothese?

    U kunt binnen 3 tot 4 weken terecht voor een operatie bij Medische Kliniek Velsen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief