Tenniselleboog en golferselleboog

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog, ook wel epicondylitis lateralis genoemd, is een aandoening van de aanhechting van pezen op een botknobbel aan de buitenzijde van de elleboog. De peesaanhechting is geïrriteerd of ingescheurd door overbelasting van de pezen. Ondanks de benaming komt de aandoening het meest voor bij mensen die niet tennissen. Het komt juist veel voor bij mensen die veel herhaalde bewegingen met de pols maken, zoals loodgieters, schoonmakers, schilders en timmerlieden.


Wat is een golferselleboog?

Bij een golferselleboog (epicondylitis medialis) is er een vergelijkbaar probleem, maar dan aan de binnenkant van de elleboog. De peesaanhechting op de botknobbel is geïrriteerd of ingescheurd door overbelasting van de pezen.


Wat zijn de symptomen?

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog (bij tenniselleboog) of aan de binnenzijde van de elleboog (bij golferselleboog), eventueel uitstralend naar de onderarm en pols.
  • Door de pijn kunt u moeite hebben met het vastpakken van spullen, hand schudden, indraaien van een schroef of openen van een deur.
Korte wachttijden
Vergoede zorg
Meerdere disciplines
Overnachten mogelijk

Waardoor ontstaat een tenniselleboog of golferselleboog?

Door langdurig dezelfde beweging met de pols te maken, raakt de aanhechting geïrriteerd en kunnen er kleine scheurtjes in de aanhechting van pezen ontstaan. Bewegingen waarbij de aanhechting van de pezen worden overbelast, zijn onder andere:

  • Schilderen;
  • Gebruik van gereedschap;
  • Schroeven indraaien;
  • Vlees snijden;
  • Langdurig gebruik van een computermuis.

De irritatiereactie verdwijnt vanzelf nadat de overbelasting stopt. De scheurtjes in de pees genezen vanzelf weer, maar dit is een langdurig proces omdat peesweefsel weinig doorbloed is.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose tenniselleboog of golferselleboog wordt met name gesteld op basis van de typische klachten en lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen is een röntgenfoto of een echografie van de elleboog noodzakelijk.            

Behandeling van een tenniselleboog of golferselleboog

De klachten verbeteren vaak vanzelf binnen enkele weken tot maanden door verdere overbelasting te voorkomen. Deze preventie is dan ook de belangrijkste behandelvorm. Helpt dit niet voldoende, dan zijn er een aantal behandelingen beschikbaar:

  • Voltaren Emulgel. Omdat de pezen vlak onder de huid liggen, geeft smeren van Voltaren Emulgel op de plaats van de pijn vaak een goed effect.
  • Fysiotherapie. Hierbij ligt de nadruk op stretching van de aangedane pezen en vermijding van bewegingen in de pols die de pezen in de elleboog overbelasten.
  • Een drukkend bandje rond de onderarmspieren bij de elleboog. Zo wordt de trekkracht op de aangedane pezen verminderd.

Injecties met een corticosteroïd-preparaat worden ter zeerste ontraden, omdat dit juist een verdere verslechtering van de kwaliteit van de pezen geeft. De pijn zal een paar weken verbeteren, maar daarna juist verslechteren, waardoor u uiteindelijk slechter af bent.
Een injectie met uw eigen bloed (autologe bloedinjectie) in de elleboog kan wel een effectieve behandeling zijn. Deze behandeling voeren wij uit bij klachten die ondanks bovenstaande maatregelen niet verbeteren.

Een operatieve behandeling wordt zeer zelden toegepast, omdat de klachten ook verdwijnen zonder operatie. Tijdens een operatie wordt het aangedane deel van de peesaanhechting verwijderd en het restant van de pezen weer terug op het bot gehecht. De revalidatie na een dergelijke operatie is langdurig.


Wat kan Medische Kliniek Velsen voor u betekenen?

Met ervaren en deskundige specialisten bekijken wij uw probleem nader en bepalen we of een operatieve behandeling zinvol is. Mogelijk zijn er ook andere oplossingen. Indien er een operatie mogelijk is, kan die op zeer korte termijn plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd in een gloednieuwe, hypermoderne omgeving die voldoet aan alle eisen.

  • Korte wachtlijsten
  • Uit de basisverzekering vergoed
  • Meerdere disciplines onder één dak
  • Persoonlijk contact met één medisch specialist
9.7
Medische Kliniek Velsen is gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.7 Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Veel gestelde vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed en moet ik een deel van de kosten zelf betalen?

    Elke medische behandeling in Medische Kliniek Velsen wordt vergoed uit de basisverzekering, welke polis u ook heeft. Het kan zijn dat uw verzekeraar niet 100% vergoed, maar bijvoorbeeld maar 75%. Als uw verzekeraar niet 100% vergoedt, dan neemt Medische Kliniek Velsen de rest (het niet-vergoede deel) van de kosten voor haar rekening. U betaalt dus nooit iets 'uit eigen zak' voor uw behandeling. U hoeft ook niets voor te schieten. Uw reguliere eigen risico betaalt u wel zelf, net als in alle andere zorginstellingen. 
    Voor meer details, zie onze vergoedingspagina.

    .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief