Bij Medische Kliniek Velsen kunt u ook terecht bij de afdeling Radiologie voor MRI-onderzoeken, Röntgenfoto’s & Echografieën. De verschillende onderzoeken kunnen aangevraagd worden door huisartsen en medisch specialisten. De MRI-onderzoeken worden gedaan met behulp van de nieuwste Philips MRI Ingenia Ambition S.
Patiënten worden voor onderzoek of behandeling op de afdeling Radiologie altijd verwezen door de huisarts of door de medisch specialist. U bent doorverwezen omdat uw huisarts of een medisch specialist meer informatie nodig heeft voor het stellen van een diagnose, het maken van een behandelplan of informatie over het verloop van uw ziekte of genezing.
Ter ondersteuning van de diagnosestelling worden door radiologen ook puncties en biopten verricht om weefsel of vocht te verkrijgen voor microscopisch en bacteriologisch onderzoek. Ook behoren behandelingen zoals injecties met pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn en drainages tot het werkterrein van de radioloog in Medische Kliniek Velsen.
De radioloog bekijkt de onderzoeksbeelden en geeft de onderzoeksresultaten door aan uw huisarts of medisch specialist. De uitslag van het radiologisch onderzoek wordt altijd met u besproken door uw huisarts of medisch specialist en niet door de radioloog. Bij Medische Kliniek Velsen kunt u terecht voor:
MRI staat voor ‘Magnetic Resonance Imaging’. Dit zijn afbeeldingen door middel van magnetische resonantie. Bij een MRI-onderzoek wordt gebruikgemaakt van een sterk magneetveld, gecombineerd met radiogolven. Door deze combinatie worden in uw lichaam bepaalde signalen opgewekt. Op een computer worden deze signalen omgezet in beelden. Deze beelden worden later door een arts bekeken. Het doel van een MRI-onderzoek is inzicht krijgen in de aard, structuur, ligging en de afmeting van een lichaamsdeel of orgaan. Door de beelden te bestuderen kan wellicht de oorzaak van uw klachten worden gevonden.
Echografie is een techniek om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek heeft tot doel om met behulp van geluidsgolven eventuele afwijkingen, organen, structuren of bloedvaten in uw lichaam zichtbaar te maken. Soms wordt het onderzoek ook gebruikt ter ondersteuning van andere onderzoeken of behandelingen. Dit wordt wel een onderzoek onder echogeleide genoemd.
Met behulp van röntgenstraling kunnen er foto’s van uw skelet en/of hart en longen (thoraxfoto) worden gemaakt. Röntgenstraling is straling die door weefsels van het lichaam heendringt. De verschillende organen, weefsels en botten laten niet evenveel van deze straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Botten worden wit afgebeeld, lucht zwart en organen grijs. Röntgenonderzoek wordt gebruikt om afbeeldingen van het inwendige lichaam te maken en eventuele afwijkingen op te sporen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling voor kwalitatief goede opnamen.
De afdeling Radiologie verzorgt meerdere malen per week een speciaal echografie-programma gericht op het bewegingsapparaat. Bij een klacht kan uw huisarts of specialist een dergelijk onderzoek bij ons aanvragen. Patiënten met uiteenlopende klachten van het bewegingsapparaat worden met een echografie onderzocht. Te denken valt aan problemen van de schouder, pols, hand, heup, knie, enkel en voet. Ook kan gekeken worden naar onderhuidse zwellingen of naar zenuwen in arm of onderbeen.
Zo nodig kan er ook een behandeling worden uitgevoerd. Dit gebeurt met een (echogeleide) injectie van een pijnstillend- en ontstekingsremmend medicijn in gewricht, peesschede of slijmbeurs om de ontsteking te behandelen. Ook kan een peesontsteking met hierin kalkneerslag worden behandeld met een zogenaamde echogeleide barbotage. Hierbij wordt onder andere na verdoving de kalk meerdere malen aangeprikt, waarna het lichaam de kalk verder opruimt.
Wij staan voor u klaar om uw klacht van het bewegingsapparaat verder te analyseren en de juiste diagnose te stellen, zodat een effectieve behandeling kan worden gestart!
Als u (mogelijk) zwanger bent, is het niet verstandig om een röntgenfoto of een MRI-scan te maken. Als u (denkt dat u misschien) zwanger bent, moet u dit in eerste instantie vertellen aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met u beslissen of het onderzoek door moet gaan of adviseren over een alternatief onderzoek. Is uw afspraak al ingepland, meld dan uw zwangerschap bij de medewerker van de balie op de afdeling Radiologie of bij de röntgenlaborant vóór het onderzoek plaatsvindt. Er zijn dan drie mogelijkheden:
Voor röntgenfoto’s kunt u zonder afspraak op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur terecht. Meld u dan bij de balie Radiologie. U mag natuurlijk een afspraak maken als u dat liever wilt.
Voor alle overige onderzoeken (zoals echografie en MRI-scan) is wel een afspraak nodig. Plan uw afspraak in via 085 0600 851 of u kom langs bij de balie van de afdeling Radiologie.
Voor sommige onderzoeken moet u zich thuis voorbereiden. Soms is het bijvoorbeeld nodig dat u contrastmiddel drinkt of juist nuchter bent. De medewerkers kunnen u hierover informeren.
Als u niet op uw afspraak kunt komen, bel dan zo snel mogelijk (minimaal 24 uur van tevoren) naar 085 0600 851. Er wordt dan een nieuwe afspraak ingepland. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt voor u in de plaats worden geholpen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk.
Jazeker! De MRI is één van de nieuwste ontwikkelingen van Philips. Deze bevat slechts 7 liter helium, waar een andere MRI al snel 1500 liter helium bevat. De scanner is snel en accuraat, zodat wij de scantijden sterk kunnen verkorten, zonder op beeldkwaliteit in te leveren. De afdeling is begin 2020 geheel nieuw gebouwd en ingericht volgens de nieuwste normen. Zie ook de website Nederlands Vereniging voor Radiologie (NVvR) onderdeel Patiëntenvoorlichting.